Eindhoven wil zich ontwikkelen tot laboratoriumstad. Dit niet in de laatste plaats omdat zo wordt gerefereerd aan het roemruchte verleden van het Philips Natuurkundig Laboratorium, kortweg NatLab, op Strijp-S. Opgericht door het Philips-concern in de eerste helft van de vorige eeuw stond deze onderzoeks- en ontwikkelomgeving garant voor een groot aantal innovaties en uitvindingen. En was het een plek waar beroemde en minder beroemde geesten onderzoek deden naar de grenzen en mogelijkheden van nieuwe technologieën. Soms zeer succesvol en soms een stuk minder.
Tegen deze achtergrond organiseert Stichting Alice een reeks informatieve bijeenkomsten waar aan de hand van voorbeelden en verschillende invalshoeken deze ambitie van Eindhoven onder de loep wordt genomen. Partijen uit de stad of daarbuiten komen vertellen hoe zij inhoud geven aan het thema.
Start Movie standard | large | Quicktimeplayer
Kunst en Cultuur op Strijp-S: van tijdelijk naar definitief
Ton van Gool
Als het gaat om grootschalige stedelijkeontwikkelingen, waarbij kunst en cultuur een prominente rol spelen, concentreertde gemeente Eindhoven zich op Strijp S. Na de eerste 5 jaar van pionieren volgt nu een periode van keuzes maken en van het omzetten van tijdelijke naar meerdefinitieve situaties.
Tijdens de zevende aflevering van EindhovenLabstad op 4 oktober zal Ton van Gool, Projectleider Cultuur Strijp S, een overzicht en update geven van de cultuurontwikkelingen op Strijp S.
Labstad: what’s in a name?
Joep Huiskamp
De TU/e campus telt tientallen specialistische labs waar wetenschappers en designers samen met studenten en promovendi werken aan onderzoek en ontwerp. Om er een paar te noemen: Concept Lab, Virtual Reality Lab, Power Quality Lab, Polymerenlab, Tissue Engineering Lab, Game Experience Lab, 3D Tooling lab, Fluid Dynamics Lab en Innovation Lab.
Maar er is ook nog zoiets als het concept Living Lab. Welke uitdagingen gaan er schuil achter deze term? Zouden campus en de stad kunnen dienen als proefterrein? En hoe zou een lab de interactie tussen kunstenaars, designers, wetenschappers en technologen in Eindhoven kunnen stimuleren?
Joep Huiskamp, werkzaam in de Bestuursstaf van de TU/e, zal in zijn inleiding wat gedachten formuleren naar aanleiding van bovenstaande vragen.
Programma
19:30-20:00 Inloop
20:00-20:15 Inleiding Ivar Dusseljee (Moderator)
20:15-20:45 Ton van Gool (Beleidsmedewerker cultuur en economie gemeente Eindhoven)
20:45-21:15 Joep Huiskamp (Stafmedewerker TU/e)
21:15-21:45 Discussie
21:45-22:30 Borrelen en napraten
Locatie: Smalle Haven, Eindhoven.
Entree: gratis.