Op 14 december komt Rijksbouwmeester Floris Alkemade spreken over Zorg voor de wijken.
Vroeger was de stedenbouwkundige opgave: hoe huisvesten we het grote gezin? Tegenwoordig staan gezondheid, sociale segregatie en veroudering op de agenda. Het aantal ouderen neemt alleen maar toe, alsmede de levensverwachting van Nederlanders. Steeds meer ouderen moeten of willen langer zelfstandig wonen, ondanks ziekte of beperking. Nieuwe technieken en thuiszorg maken dit mogelijk, maar het vraagt ook om een aanpassing van de woonomgeving.
In 2040 is een kwart van de bevolking ouder dan 65
Alkemade richt zich vooral op de wijken uit de jaren zeventig en tachtig, die zo langzamerhand toe zijn aan een vernieuwing. Volgens hem beantwoorden deze wijken steeds minder aan de maatschappelijk woonbehoefte. Als je slecht ter been bent; waar doe je dan boodschappen? Welke voorzieningen kunnen eenzaamheid bestrijden? In 2040 is een kwart van de bevolking ouder dan 65. Alkemade vindt dat de woonwijken hierop voorbereid moeten worden. De woonwijk moet zo ingericht zijn dat het mogelijk is op een respectabele en zelfstandige manier oud te worden.
Dit onderwerp staat hoog op de agend van de Rijksbouwmeester en hij heeft daarom een prijsvraag (Who Cares) uitgeschreven in samenwerking met Humanitas (zorgorganisatie uit Rotterdam). Humanitas is op zoek naar een toekomstbestendig concept voor langdurige verpleegzorg in de stad. Centrale vraag: hoe kunnen ruimtelijke transformatievoorstellen bijdragen aan de grote structuurveranderingen in de zorg?
Inspiratie: leren van de achttiende- en negentiende-eeuwse kuuroordsteden
Architecte Danielle Huls van het bureau KettingHuls geeft aansluitend een korte inspiratielezing. Wat kunnen we leren van de achttiende- en negentiende-eeuwse kuuroordsteden? Danielle Huls paste het kuuroord-concept deels toe in het Belgische Turnhout.
More info: Cast website
Locatie: Woonzorgcentrum Koningsvoorde, Tilburg