Studium Generale ter gelegenheid van het jaarthema TIJD
Govert Schilling over Kosmische tijd
Als er één vakgebied is waarin tijd een allesbepalende rol speelt, is het wel de sterrenkunde. Dankzij gevoelige telescopen kunnen astronomen terugkijken tot vlak na de oerknal, en metingen aan de uitdijing van het heelal leveren informatie op over de verre toekomst van de kosmos. Vergeleken met die onafzienbare kosmische tijdspannen is de geschiedenis van de mensheid niet meer dan een oogwenk. Wetenschapsjournalist Govert Schilling vertelt deze avond over de oorsprong en evolutie van het heelal, over de plaats van de mens in ruimte en tijd, over telescopen als tijdmachines, over de bevroren tijd aan de rand van een zwart gat, en over de peilloze toekomst van het universum.
Hoe zitten wij in onze tijd?
Ons leven draait om tijd, maar hoe kan het toch dat een uur de ene keer lang duurt en dan weer kort? En waarom lijkt de tijd steeds sneller te gaan naarmate we ouder worden? Ondanks dat een uur toch altijd zestig minuten telt is de beleving van tijd voor ieder mens en in elke situatie anders. Tijd als vriend geeft je de gelegenheid om dingen te doen. Het brengt wijsheid en heelt wonden. Maar tijd kan ook tegen ons werken. Tijd is er nooit genoeg, het gevecht tegen de tijd is een verloren strijd.
De bieb verkent dit jaar het fenomeen TIJD met iedereen die geïnteresseerd is in de achtergrond van een thema waar je dagelijks mee te maken hebt. Vanuit een breed perspectief kijken we naar de vraag hoe tijd een rol speelt in ons leven. We belichten tijd als fysiek fenomeen en als innerlijke beleving met een eigen dynamiek. Dit jaar organiseert de bieb een studium generale, een zestal avonden waarin wetenschappers op toegankelijke wijze het fenomeen TIJD benaderen vanuit de Cultuurgeschiedenis, Filosofie, Maatschappij, Cultuur & Sociologie, Brein en Natuur- en Sterrenkunde.
More Info: Website Bibliotheek Den Bosch
Locatie: Stadsbieb Den Bosch