Het naoorlogs erfgoed staat flink in de belangstelling tegenwoordig. Begin april werd officieel bekend gemaakt dat Tilburg er vier nieuwe rijksmonumenten bij heeft: de schouwburg, het station, het Cobbenhagengebouw van de universiteit en de kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood. Al deze gebouwen komen uit de wederopbouwperiode. Over een ander beeldbepalend gebouw uit die tijd, Stadskantoor 1, wordt in de stad nog stevig gediscussieerd.
Lezing en gesprek
Op 26 mei gaan we in gesprek over naoorlogs erfgoed. Hoe kunnen we wederopbouwerfgoed typeren? Wat kenmerkt bouwwerken uit die tijd? Wat is de waarde ervan? En hoe kunnen we met die waarden omgaan bij herontwikkeling? Om deze en meer vragen te beantwoorden nodigen we een expert op het gebied van wederopbouwerfgoed uit. Ook vragen we ontwerpers naar hun ervaringen en geven we natuurlijk het publiek de ruimte voor het stellen van vragen.
Sprekers: Wijnand Galema (architectuurhistoricus) en Albertien Kers (Cepezed)
Wijnand Galema zal een lezing geven over de waarde van wederopbouwerfgoed. Galema doet onderzoek naar, werkt aan culturele projecten en publiceert over de geschiedenis van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. De gebouwde omgeving van de twintigste eeuw, vooral die van de naoorlogse periode, vormt het zwaartepunt in zijn werkzaamheden.
Albertien Kers van Cepezed zal vertellen over het ontwerp en proces van Station Tilburg. Hoe is daar omgegaan met het oorspronkelijke ontwerp van Koen van der Gaast?
Locatie
De avond vindt plaats in de aula van het Cobbenhagen Building op de campus van Tilburg University. Het Cobbenhagengebouw is ‘s avonds alleen toegangelijk via de hoofdingang van het Koopmans Building.
CAST wil voorbij zowel de waardering als de controverse rondom individuele gebouwen kijken. In mei en juni verbreden en verrijken we graag het gesprek over wederopbouwerfgoed. Op de Dag van de Architectuur organiseren we een excursie, waarvoor het publiek de te bezoeken gebouwen, gebieden of objecten mag nomineren. Daarover leest u meer via deze link.
Met medewerking van Academic Forum Tilburg University.
More info: Castonline