Vorig jaar is Groeseind/Hoefstraat opgeleverd, een wijk waar door de corporaties Tiwos en WonenBreburg veel sloop/nieuwbouw is gepleegd. Er zijn nieuwe type woningen gekomen, maar ook nieuwe type bewoners. Er is veel zorg en aandacht besteed aan de architectuur en stedenbouwkundige inrichting van de wijk. De oude, vooroorlogse woningvoorraad van de woningbouwcorporaties is nu bijna allemaal vervangen of verbeterd. En met de oplevering van Groeseind wordt in Tilburg zo’n beetje 40 jaar wijkvernieuwing afgesloten.
Rondetafelgesprekken, een kritische reflectie
CAST wil graag een overzicht geven van belangrijke en spraakmakende herstructureringsprojecten (zoals de Merode of Kromhoutpark) vanaf 1970 tot nu (Vogeltjesbuurt en Groeseind/Hoefstraat). Welke ontwikkelingen kunnen we, terugkijkend, ontdekken? Welke lessen vallen er te leren voor de toekomst? Wat zijn geslaagde projecten, maar ook: welke zijn minder geslaagd? We focussen enerzijds op het sociale aspect van de vernieuwing, en anderzijds op de architectonische en stedenbouwkundige plannen en opgaven.
Ook mag een kijkje in de toekomst niet ontbreken. Welke opgave voor wijkvernieuwing ligt er in de toekomst? Zijn er al weer nieuwe wijken toe aan een herstructurering? Wat kunnen de geleerde lessen uit het verleden betekenen voor de nieuwe opgaven?
Maar ook: hoe kunnen we grootschalige wijkvernieuwingen in de toekomst voorkomen?
We laten stadsbestuurders, (oud)corporatiebestuurders, architecten en bewoners aan het woord in diverse rondetafelgesprekken.
Aan het begin van de avond zal Albert Latijnhouwers (stedenbouwer bij de gemeente Tilburg) u met een presentatie in vogelvlucht meenemen langs belangrijke en spraakmakende wijkvernieuwingsprojecten. Anita de Haas (Brabants Dagblad) is de gespreksleider van de avond.
Locatie: De Smederij Spoorzone; Burgemeester Brokxlaan 8-81 Tilburg
More info: Castonline