Paradigma ‘Waanzin & Creativiteit’

Share Button

paradigma maart copyplusbibliotheek-1

In het kader van de Boekenweek, waar het thema dit jaar ‘Waanzin’ is, organiseert De Bibliotheek Eindhoven op donderdag 12 maart een speciale Paradigma thema-avond rondom Waanzin en Creativiteit.

We hebben 3 bijzondere sprekers uitgenodigd die allen een eigen relatie hebben tot ‘psychoses’… Van waanzin als creatieve motor, tot creatieve wijzen om psychische stoornissen te beïnvloeden zichtbaar te maken. Ook kun je een psychose zelf ervaren door middel van een simulatie.

We hebben 3 sprekers uitgenodigd:

Wouter Kusters:

Wouter Kusters schreef een erudiet en diep doorleefd boek (‘Filosofie van de waanzin’) over de meest uiteenlopende waanzinnige ervaringen: van ‘de dolle mens’ van Nietzsche en de doorgedraaide danser Nijinski tot de misschien wel geniale gek bij u in de buurt. Daarbij plaatst hij de waanzin in een uitzonderlijk breed perspectief. Als ervaringsdeskundige vertelt hij zijn eigen verhaal.

Dr. Floor Scheepers

Dr Floor Scheepers is als medisch hoofd van de afdeling Psychiatrie werkzaam in het UMC Utrecht Hersencentrum. Haar specialisme is kinder- en jeugdpsychiatrie, waarin zij zich in samenwerking met het Radboud in Nijmegen concentreert op onderzoek naar empathie bij gedragsstoornissen. Op het moment is ze in het UMCU betrokken bij het ontwikkelen van de game ‘Daydream’, die mensen met psychoses leert hun aandacht goed te richten en tegelijkertijd te ontspannen.

Jennifer Kanary Nikolova

Kunstenares Jennifer Kanary Nikolova is projectleider Labyrinth Psychotica en onafhankelijk artistiek onderzoeker.

Zij ontwierp de kunstwerken THE WEARABLE https://www.youtube.com/watch?v=7_tl63oxiqg  en THE LABYRINTH https://www.youtube.com/watch?v=xhoPijco0Us , die de ervaring van een psychose simuleren.

Voor het onderzoek kunstproject LABYRINTH PSYCHOTICA doet Kanary Nikolova al 7 jaar onderzoek naar de ervaring van psychose. Als een soort “digitale lsd” heeft Kanary Nikolova, met de hulp van professionals en ervaringsdeskundigen, “interactieve platforms” ontworpen die de hallucinaties bij een psychose kunnen simuleren.

Locatie: Bibliotheek Eindhoven

More Info: Paradigma on Facebook

Comments are closed.

OpenWebcast.info

OpenWebcast.nl is een platform dat zich richt op het live uitzenden en registreren van de cultuur van de stad. Muziek, symposia, theater, lezingen, debat, techniek, festivals, kortom 'dat' wat de stad doet leven!

Live & on demand!

Een greep uit de locaties: Eindhoven, Tilburg, Breda, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Den Bosch...

Voor meer info over livestreaming en de OpenWebcast video services:
Contact: Info@OpenWebcast.nl
tel: 040 281 0862 / 06 4872 4413

Find.movies

Categories

Location Partner
Seats2meet Strijp-S


Location & Flexworkspace partner
More info