Paradigma ‘Quantified Self’

Share Button

pardigma_maart14plusbibliotheek-1

Steeds meer mensen doen aan ‘selftracking’; ze houden dagelijks bij hoeveel ze bewegen, wat ze eten, wat hun hartslag en bloeddruk is, hoe laat ze naar bed gaan, hoe vaak ze de hond uitlaten of hoeveel luiers ze verwisselen. Omdat het kan, omdat het leuk is en omdat het inzicht oplevert om op basis hiervan betere beslissingen te kunnen nemen.
Zelf meten op grote schaal leidt tot een verschuiving van kennis over groepen naar kennis over het individu. Dit kan een radicale verandering in de gezondheidszorg betekenen.

Maar zijn er ook schaduwkanten?
Daarover gaan een aantal experts op dit gebied met elkaar, en met het publiek in gesprek.

Sprekers: 

Maarten den Braber
Maarten den Braber is zelf ervaringsdeskundige. Hij heeft een ECG apparaat op zijn telefoon, heeft een horloge dat hartslag en de reactie van je huid kan meten, hij gebruikt een FitBit, een stappenteller, meet regelmatig zijn eigen temperatuur, zijn hersengolven en maakt elke dag om 20.36 een foto. Het leert hem dingen over zichzelf. “Ik ben bijvoorbeeld heel duidelijk meer gespannen tien minuten voor een presentatie dan vlak daarvoor. Wat ik daarmee moet weet ik nog niet, maar voordat ik het had gemeten wist ik het nog niet.” Ook de dagelijkse foto op een vast tijdstip zou hem inzicht kunnen verschaffen: zit hij dan bijvoorbeeld altijd voor de televisie of achter de computer? Maar vooralsnog zit er voor Den Braber geen diepere gedachte of drijfveer achter het experiment. Het is voor hem een vorm van uncurated loggen: iets vastleggen zonder duidelijk vooropgezet doel. “Het fascineert me.”

Rinie van Est
Rinie van Est werkt sinds augustus 1997 voor het Rathenau Instituut. Hij signaleert nieuwe ontwikkelingen op het raakvlak van wetenschap, technologie, politiek en samenleving.
Uit zijn publicatie ‘Intieme technlogie – de slag om ons lichaam en gedrag’: “De grens tussen mens en machine begint zo langzamerhand te vervagen. Hetgeen de vraag oproept: hoe dichtbij mag technologie komen? En ook: hoe ver laten we technologie gaan?”.

Bart Timmers
Bart Timmers is huisarts in ‘s Heerenberg, Gelderland en heeft als interesses Health 2.0, ICT, filosofie, lifehacking. In 2013 sloot hij zich aan bij het NHG voor het project “Patient, GP & ICT”. Bart Timmers zal zijn visie op Quantified Self vanuit de gezondheidszorg belichten.

Locatie: Bibliotheek Witte Dame
More info: Paradigma site 


Comments are closed.

OpenWebcast.info

OpenWebcast.nl is een platform dat zich richt op het live uitzenden en registreren van de cultuur van de stad. Muziek, symposia, theater, lezingen, debat, techniek, festivals, kortom 'dat' wat de stad doet leven!

Live & on demand!

Een greep uit de locaties: Eindhoven, Tilburg, Breda, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Den Bosch...

Voor meer info over livestreaming en de OpenWebcast video services:
Contact: Info@OpenWebcast.nl
tel: 040 281 0862 / 06 4872 4413

Find.movies

Categories

Location Partner
Seats2meet Strijp-S


Location & Flexworkspace partner
More info