BKKC: Uitreiking E. du Perronprijs & Lezing Job Cohen

Share Button

Koen Peeters winnaar E. du Perronprijs 2012

Koen Peeters krijgt op 28 maart bij bkkc de E. du Perronprijs 2012 uitgereikt voor zijn roman over Rwanda Duizend heuvels (Uitgeverij De Bezige Bij). De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de School of Humanities van Tilburg University en brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc). De prijs is bedoeld voor personen of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan de multiculturele samenleving. De jury koos Peeters uit drie genomineerden: ‘Met een veelstemmige roman grijpt hij de lezer aan en verleidt hem tegen wil en dank tot betrokkenheid.’

De andere genomineerden waren Tommy Wieringa met Dit zijn de namen en Ed van Thijn met Blessuretijd. De jury verkoos Peeters’ Duizend heuvels, omdat hij ‘in staat is om menselijke proporties aan te brengen in de waanzin van grote getallen die de media ons voorschotelen’. ‘Geleidelijk aan maakt Peeters van etnische bevolkingsgroepen weer mensen.’ De jury roemt ook de rijke stijl van Peeters.

Voorafgaande aan de prijsuitreiking vindt de E. du Perronlezing plaats. Na Antjie Krog en Paul Scheffer is het nu de beurt aan Job Cohen, voormalig burgemeester van Amsterdam en voormalig politiek leider van de PvdA, om deze lezing uit te spreken. In de lezing buigt Cohen zich over de vraag of diversiteit nog wel een maatschappelijk thema is. Het is de tweede keer dat Gemeente Tilburg, de School of Humanities van Tilburg University en bkkc samenwerken rondom de uitreiking van deze prijs.

Maatschappelijke en culturele diversiteit

Het onderwerp maatschappelijke diversiteit lijkt als sneeuw voor de zon van de politieke agenda verdwenen. Dat betekent volgens Job Cohen niet dat ook de onderliggende vragen zijn verdwenen. Er is dan ook alle reden om aan die onderliggende vragen aandacht te blijven besteden. De daarbij behorende problemen gaan niet vanzelf over, integendeel, ze kunnen in versterkte mate terugkeren als we er die aandacht níet aan besteden.

Een van de vragen die leven als het gaat om diversiteit is de vraag in hoeverre ruimte moet worden gegeven aan het naast elkaar bestaan van culturele verschillen. En vervolgens wat dat betekent voor de identiteit van een stad, regio of land. Maatschappelijke diversiteit in een breder perspectief. In de Abel Herzberg-lezing die Cohen in 2001 uitsprak net na 11 september formuleerde hij: ‘Juist voor onze samenleving is het moeilijk om andere normen en waarden niet te tolereren. Want door die niet te accepteren, loop je het risico je eigen normen en waarden onderuit te halen.’ Anno 2013 is deze opmerking is nog steeds relevant.

Locatie: BKKC, Tilburg
More info: BKKC Site

Comments are closed.

OpenWebcast.info

OpenWebcast.nl is een platform dat zich richt op het live uitzenden en registreren van de cultuur van de stad. Muziek, symposia, theater, lezingen, debat, techniek, festivals, kortom 'dat' wat de stad doet leven!

Live & on demand!

Een greep uit de locaties: Eindhoven, Tilburg, Breda, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Den Bosch...

Voor meer info over livestreaming en de OpenWebcast video services:
Contact: Info@OpenWebcast.nl
tel: 040 281 0862 / 06 4872 4413

Find.movies

Categories

Location Partner
Seats2meet Strijp-S


Location & Flexworkspace partner
More info