Dialoog met de stad over de bibliotheek van de toekomst

Share Button

#MIJNBIEB040

Eindhoven is enorm in ontwikkeling, de maatschappij verandert in een hoog tempo. Om te bouwen aan een bibliotheek die van waarde blijft voor de stad heeft de Bibliotheek Eindhoven het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar haar rol binnen de veranderende samenleving.

We hebben talloze mensen bevraagd over de bibliotheek van de toekomst. Uit een enorme hoeveelheid informatie en onderzoek is een nieuwe toekomstvisie samengesteld. We horen nu graag wat de stad van deze visie vindt en willen de dialoog hierover aangaan. Op donderdag 6 december presenteren we in het Warehouse of Innovation deze visie en gaan we hierover in gesprek. We zouden het enorm waarderen als je hierbij aanwezig bent.

Location: Warehouse of Innovation, Rechtestraat 8, Eindhoven
More info: Bibliotheek Eindhoven

Bibliotheek Eindhoven – Lezing Jan Rotmans

Share Button

cq5dam.web.384.614eindhoven_logo-lang_rgb_klein

Jan Rotmans komt naar de Bibliotheek Eindhoven voor een lezing over de toekomst. Als hoogleraar transitiekunde is Rotmans dé autoriteit op het gebied van vernieuwing.

Als friskijker en dwarsdenker onderzoekt hij de vernieuwingsbeweging in Nederland. Dit doet hij sinds 2014 vanuit het initiatief ‘Nederland Kantelt’. Hier bouwen ze aan een spannender, leuker, mooier en energieker Nederland – samen met iedereen die zich geroepen voelt zich aan te sluiten.

Ook de Bibliotheek Eindhoven bouwt tijdens haar jubileumjaar aan de toekomst, met het project ‘Eindhoven2116’. Hierin daagt ze alle inwoners van Eindhoven uit om mee te denken over de toekomst van de stad. Bouw ook mee en laat je inspireren door de toekomstvisies van Rotmans, Spreker van het Jaar 2012 én 2014.

More info: Bibliotheek Eindhoven
Locatie: Bibliotheek Witte Dame, Eindhoven

Paradigma – Thema-avond geluk

Share Button

cq5dam.web.384.614plusbibliotheek-1

De Bibliotheek Eindhoven luidt het nieuwe jaar in met een thema-avond over geluk. Misschien wel het meest nagestreefde gevoel. Maar wat is geluk eigenlijk? En hoe word je gelukkig? 2 sprekers geven hun visie op geluk.

Positief psycholoog Lex Goos staat stil bij geluksmomenten. Volgens hem draait geluk niet om geld, carrière, uiterlijk of materiële zaken. Maar om andere mensen en om de kleine momenten van geluk die je positiviteit vergroten.

Goos schreef twee boeken over dit onderwerp. In 2012 verscheen ‘Kleine momenten van geluk’, waarin hij wijst op het belang van de kleine geluksmomenten. Onlangs verscheen zijn tweede boek, ‘Super IK’. Hiervoor ontwikkelde Goos een zelfcoachingstraject waarin wordt gewerkt aan het ontdekken en versterken van je persoonlijke bronnen van geluk.

Tijdens de thema-avond neemt Goos je mee in deze zoektocht.

Joanna van der Zanden onderzoekt als curator bij het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch geluk. Met creatieve en kritische blik onderzoeken ze nieuwe definities van geluk, tijdens het project ‘Reinventing Happiness‘.

De onderliggende vraag van ‘Reinventing Happiness’ is: Leidt een nieuwe definitie van geluk tot een socialere en meer duurzame samenleving? Het project bevindt zich inmiddels in het 2e jaar, waarin initiatieven worden verdiept en gerealiseerd.

Met kritische blik beziet Van der Zanden tijdens de thema-avond de betekenis, en ook de keerzijde van geluk.

Wat is de smaak van geluk? Marieke Verlangen verzorgt deze avond een Geluksproeverij. Hierin laat ze de gasten letterlijk geluk ervaren.

De familie Verlangen runt het bedrijf ‘Gelukkig Wel’. Hun locatie omschrijven ze als een ‘oplaadpunt, waar je vol positieve energie weg gaat’.

Na afloop gaan de sprekers in gesprek met het publiek.

More info: Bibliotheek Eindhoven
Locatie: Bibliotheek Witte Dame, Eindhoven

Studium Generale TIJD: Carl Rohde

Share Button

carl_rohde_twitter_290logo bieb 100 jaar

Studium Generale ter gelegenheid van het jaarthema TIJD

Carl Rohde: “Het meten van veranderingen in wereldculturen over de tijd heen”

Carl Rohde is Cultureel-sociologisch onderzoeker en academisch trendwatcher en gespecialiseerd in de studie van toekomstontwikkelingen. Waar gaat het met onze samenleving en planeet, met onze burgers en consumenten naar toe? Daarnaar doet Rohde wereldwijd onderzoek, in samenwerking met twintig universiteiten en hogescholen op vier continenten met meer dan drieduizend studenten die op jaarbasis bij dit onderwijs en onderzoek betrokken zijn. Ook hun leraren en professoren zijn betrokken en met een keur van de beste branche-deskundigen, nationaal en internationaal. Rohde’s onderzoek en presentaties waren aanleiding om hem te verkiezen tot Trendwatcher van het Jaar, maar een jaar later ook tot Lector van het Jaar. Bovendien benoemde de stad Shanghai hem tot de eerste professor Trendwatching & Innovatie in China.

Hoe zitten wij in onze tijd?

Ons leven draait om tijd, maar hoe kan het toch dat een uur de ene keer lang duurt en dan weer kort? En waarom lijkt de tijd steeds sneller te gaan naarmate we ouder worden? Ondanks dat een uur toch altijd zestig minuten telt is de beleving van tijd voor ieder mens en in elke situatie anders. Tijd als vriend geeft je de gelegenheid om dingen te doen. Het brengt wijsheid en heelt wonden. Maar tijd kan ook tegen ons werken. Tijd is er nooit genoeg, het gevecht tegen de tijd is een verloren strijd.

De bieb verkent dit jaar het fenomeen TIJD met iedereen die geïnteresseerd is in de achtergrond van een thema waar je dagelijks mee te maken hebt. Vanuit een breed perspectief kijken we naar de vraag hoe tijd een rol speelt in ons leven. We belichten tijd als fysiek fenomeen en als innerlijke beleving met een eigen dynamiek. Dit jaar organiseert de bieb een studium generale, een zestal avonden waarin wetenschappers op toegankelijke wijze het fenomeen TIJD benaderen vanuit de Cultuurgeschiedenis, Filosofie, Maatschappij, Cultuur & Sociologie, Brein en Natuur- en Sterrenkunde.

More Info: Website Bibliotheek Den Bosch
Locatie: Stadsbieb Den Bosch

Vooruit naar vroeger – Aftrap 100 Jaar Bibliotheek ‘s-Hertogenbosch

Share Button

omslag_programmaboekje_250x182logo bieb 100 jaargevel_IMG_1878_2__250x182

Bibliotheek ’s-Hertogenbosch viert haar 100-jarig bestaan. Al 100 jaar werkt de bieb aan taalontwikkeling, leesbevordering en leesplezier in ‘s-Hertogenbosch. Tijd voor een feestje dus!

Locatie: StadsBiEB Centrum
More info: Bibliotheek Den Bosch

Paradigma & DDW: ‘Natuur als inspiratiebron voor design’

Share Button

cq5dam.web.200.320para2cq5dam-1.web.200.320

Drie inspirerende designers: Koert van Mensvoort, Lydia Fraaije en Jalila Essaïdi zijn uitgenodigd om te vertellen over hoe zij de natuur als inspiratiebron in hun dagelijkse praktijk toepassen (ook wel biomimicry genoemd). Na afloop is er voldoende mogelijkheid voor discussie en interactie met het publiek.

Koert van Mensvoort (1974) is dit jaar de ambassadeur van de Dutch Design Week. Hij is ontwerper, filosoof en kunstenaar en geeft over de hele wereld lezingen. Van Mensvoort is hoofd van Next Nature en heeft inmiddels een aantal boeken op zijn naam staan, zoals Het kweekvlees kookboek en Next Nature. De lezing zal een inleiding zijn op hoe natuur, technologie en design elkaar inspireren en beïnvloeden.

Lydia Fraaije is architect en designer gespecialiseerd op het gebied van biomimicry. Sinds 2006 runt ze haar eigen bureau (FRAAi architecten). Daarnaast is ze teamlid van BiomimicryNL. Fraaije gebruikt de principes van Biomimicry om oplossingen te vinden voor ruimtelijke vraagstukken. Haar architectuur onderscheidt zich door de grenzen van haar vakgebied op te zoeken in de richting van natuur, technologie, mode, textiel en meubels. Lydia benadert een gebouw als een organisme, passend binnen een bestaand eco-systeem.

Jalila Essaïdi (1980) werd in één klap wereldberoemd toen ze een kogelwerende huid ontwierp. De Bulletproof Skin bestaat uit een stuk mensenhuid waar spinnenzijde door gekweekt is. Spinnenzijde is heel elastisch en sterk. Wetenschappers van over de hele wereld hadden belangstelling voor haar Bulletproof Skin. In slechts 4 jaar tijd ontwikkelde Essaïdi zich van net afgestudeerde kunststudent tot bio-kunstenares, wetenschapper en zakenvrouw en de oprichter van BioArt Laboratories. Jalila zal vertellen hoe zij biomimicry in haar werk als kunstenaar gebruikt.
BioArt Laboratories verzorgt tijdens DDW op woensdagmiddag 21 oktober een leuke workshop voor kinderen!

Biomimicry
Het zal nog een lange tijd duren voordat de mensheid weer duurzaam leeft op onze aarde. Met behulp van Biomimicry, de wetenschap en de kunst van het nabootsen van de beste biologische ideeën uit de natuur, proberen we steeds meer maatschappelijke vraagstukken innovatief op te lossen. Een aantal voorbeelden van Biomimicry: Plakband geïnspireerd door gekko’s, energie-efficiënte gebouwen geïnspireerd door termietenheuvels en antibacteriële oppervlaktes geïnspireerd door rood zeewier.

More info: Bibliotheek Eindhoven
Locatie: Bibliotheek Witte Dame, Eindhoven

Studium Generale TIJD: Govert Schilling

Share Button

Studium Generale ter gelegenheid van het jaarthema TIJD

Govert Schilling over Kosmische tijd

Als er één vakgebied is waarin tijd een allesbepalende rol speelt, is het wel de sterrenkunde. Dankzij gevoelige telescopen kunnen astronomen terugkijken tot vlak na de oerknal, en metingen aan de uitdijing van het heelal leveren informatie op over de verre toekomst van de kosmos. Vergeleken met die onafzienbare kosmische tijdspannen is de geschiedenis van de mensheid niet meer dan een oogwenk. Wetenschapsjournalist Govert Schilling vertelt deze avond over de oorsprong en evolutie van het heelal, over de plaats van de mens in ruimte en tijd, over telescopen als tijdmachines, over de bevroren tijd aan de rand van een zwart gat, en over de peilloze toekomst van het universum.

Hoe zitten wij in onze tijd?

Ons leven draait om tijd, maar hoe kan het toch dat een uur de ene keer lang duurt en dan weer kort? En waarom lijkt de tijd steeds sneller te gaan naarmate we ouder worden? Ondanks dat een uur toch altijd zestig minuten telt is de beleving van tijd voor ieder mens en in elke situatie anders. Tijd als vriend geeft je de gelegenheid om dingen te doen. Het brengt wijsheid en heelt wonden. Maar tijd kan ook tegen ons werken. Tijd is er nooit genoeg, het gevecht tegen de tijd is een verloren strijd.

De bieb verkent dit jaar het fenomeen TIJD met iedereen die geïnteresseerd is in de achtergrond van een thema waar je dagelijks mee te maken hebt. Vanuit een breed perspectief kijken we naar de vraag hoe tijd een rol speelt in ons leven. We belichten tijd als fysiek fenomeen en als innerlijke beleving met een eigen dynamiek. Dit jaar organiseert de bieb een studium generale, een zestal avonden waarin wetenschappers op toegankelijke wijze het fenomeen TIJD benaderen vanuit de Cultuurgeschiedenis, Filosofie, Maatschappij, Cultuur & Sociologie, Brein en Natuur- en Sterrenkunde.

More Info: Website Bibliotheek Den Bosch
Locatie: Stadsbieb Den Bosch

Studium Generale TIJD: Bas Heijne

Share Button

b_bas heijne wiki 2

“Over de toekomst van de mens, en, hoe komt een mens in zijn tijd te zitten”

Studium Generale met Bas Heijne ter gelegenheid van het jaarthema TIJD

Bas Heijne is essayist en columnist. Onlangs maakte hij de serie voor TV ‘De volmaakte mens’. In 6 delen gaat Heijne in gesprek met grote denkers en wetenschappers over de vraag ‘wat is de mens’ en ‘worden we meer of minder mens met alle technologische ontwikkelingen’?

‘De volmaakte mens’

Daarnaast publiceerde hij ook het boek “Een kleine filosofie van mens” waarin hij ook ingaat op de vraag wat de impact is van de technologie op de toekomst van de mens.

Hoe zitten wij in onze tijd?

Ons leven draait om tijd, maar hoe kan het toch dat een uur de ene keer lang duurt en dan weer kort? En waarom lijkt de tijd steeds sneller te gaan naarmate we ouder worden? Ondanks dat een uur toch altijd zestig minuten telt is de beleving van tijd voor ieder mens en in elke situatie anders. Tijd als vriend geeft je de gelegenheid om dingen te doen. Het brengt wijsheid en heelt wonden. Maar tijd kan ook tegen ons werken. Tijd is er nooit genoeg, het gevecht tegen de tijd is een verloren strijd.

De bieb verkent dit jaar het fenomeen TIJD met iedereen die geïnteresseerd is in de achtergrond van een thema waar je dagelijks mee te maken hebt. Vanuit een breed perspectief kijken we naar de vraag hoe tijd een rol speelt in ons leven. We belichten tijd als fysiek fenomeen en als innerlijke beleving met een eigen dynamiek. Dit jaar organiseert de bieb een studium generale, een zestal avonden waarin wetenschappers op toegankelijke wijze het fenomeen TIJD benaderen vanuit de Cultuurgeschiedenis, Filosofie, Maatschappij, Cultuur & Sociologie, Brein en Natuur- en Sterrenkunde.

More Info: Website Bibliotheek Den Bosch
Locatie: Stadsbieb Den Bosch

DTW@Bibliotheek Eindhoven – SlimBoek De Groote Heide

Share Button

cq5dam.web.640.1024

In het kader van de Dutch Technology WeekSlimBoek De Groote Heide
Een presentatie van het cross-mediale, innovatieve SlimBoek, door Eric Bergmeester en Jurgen Sloots.

SlimBoek De Groote Heide is een natuurfotoboek met mooie en aansprekende foto’s. Het heeft een prachtige vormgeving en hoogwaardige afwerking. Maar….SlimBoek De Groote Heide gaat verder dan een traditioneel natuurfotoboek!

Door middel van je smartphone of tablet beleef je de natuur op een eigentijdse wijze. Gebruik hiervoor de speciale en gratis app. Scan met deze app foto’s in het boek of plan een wandeling langs de hoogtepunten. Tijdens je wandeling krijg je digitale extraatjes aangereikt via de app als je op een van de hoogtepunten aankomt. Beleef spectaculaire luchtopnames, luister naar geluiden, kijk naar video’s, 360 graden panorama’s, spannende time-lapses en veel meer. Beleef de natuur alsof je er midden in staat!

Locatie: Bibliotheek de Witte Dame, Eindhoven
More info: Bibliotheek Eindhoven

Studium Generale TIJD: Herman Pleij

Share Button

b_24aprilPleij 01 foto Bob Bronshoff 2x2

‘De Nederlander door de jaren heen – Op zoek naar dé Nederlandse identiteit’

Herman Pleij probeert te verklaren waarom we in Nederland bepaalde beslissingen nemen en waarom we ons op een bepaalde manier gedragen: een land dat bedreven is in compromissen en draagvlakken. Ook eigenschappen als lompheid en directheid worden vaak aan Nederlanders toegeschreven. Hij verkent daarbij de cultuurhistorische achtergronden van Nederland en gaat op zoek naar de identiteit van Nederland en de invloed die ‘tijd’ daarop heeft gehad. Deze lezing maakt deel uit van het programma TIJD.

Hoe zitten wij in onze tijd?

Ons leven draait om tijd, maar hoe kan het toch dat een uur de ene keer lang duurt en dan weer kort? En waarom lijkt de tijd steeds sneller te gaan naarmate we ouder worden? Ondanks dat een uur toch altijd zestig minuten telt is de beleving van tijd voor ieder mens en in elke situatie anders. Tijd als vriend geeft je de gelegenheid om dingen te doen. Het brengt wijsheid en heelt wonden. Maar tijd kan ook tegen ons werken. Tijd is er nooit genoeg, het gevecht tegen de tijd is een verloren strijd.

De bieb verkent dit jaar het fenomeen TIJD met iedereen die geïnteresseerd is in de achtergrond van een thema waar je dagelijks mee te maken hebt. Vanuit een breed perspectief kijken we naar de vraag hoe tijd een rol speelt in ons leven. We belichten tijd als fysiek fenomeen en als innerlijke beleving met een eigen dynamiek. Dit jaar organiseert de bieb een studium generale, een zestal avonden waarin wetenschappers op toegankelijke wijze het fenomeen TIJD benaderen vanuit de Cultuurgeschiedenis, Filosofie, Maatschappij, Cultuur & Sociologie, Brein en Natuur- en Sterrenkunde.

More Info: Website Bibliotheek Den Bosch
Locatie: Stadsbieb Den Bosch

OpenWebcast.info

OpenWebcast.nl is een platform dat zich richt op het live uitzenden en registreren van de cultuur van de stad. Muziek, symposia, theater, lezingen, debat, techniek, festivals, kortom 'dat' wat de stad doet leven!

Live & on demand!

Een greep uit de locaties: Eindhoven, Tilburg, Breda, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Den Bosch...

Voor meer info over livestreaming en de OpenWebcast video services:
Contact: Info@OpenWebcast.nl
tel: 040 281 0862 / 06 4872 4413

Find.movies

Categories

Location Partner
Seats2meet Strijp-S


Location & Flexworkspace partner
More info