19 januari:
Evenwicht, Jared Grant, Shanna Nicó, Gratitude, Galaxy Allstars, King of the Blind, Dustsucker.
20 januari:
Build on Grace, Hanneke, Red Heat, Nobelle, Sillo & Dia, Jane Dare, The Freedom Flashing.
De wereld staat niet stil. Elk jaar begroet de Rockacademie van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) een nieuwe generatie die is opgegroeid met haar eigen muziek en hedendaagse technieken. Een generatie met een nieuwe opvatting over de toekomst. Maar ook het werkveld waar wij voor opleiden is het toneel van elkaar opvolgende kleine en grote revoluties.
Presentatie van de muziek machines van Jochem Baelus, gitaarinstallatie van Steven Vinkenoog, optredens van Niels Dufhues en Yuri Landman, Ensemble performance van gitaarworkshop olv Yuri Landman.
New work by the Australian pianist and composer Stephen Gibbs
Debut performance in Germany 2011 by Ashley Hribar, winner of the International Gaudeamus Interpreters Competition. Video Editing by Sam Seal.
Music Lab is de keuken, het laboratorium van de popmuziek. De muzikale producten worden opgeleverd op eigen initiatief of op verzoek van opdrachtgevers.
De missie van Music Lab: dienstbaar, creatief, actueel, vooruitstrevend, experimenteel.
Axesjazzpower organiseerde de afgelopen jaren al een aantal componistenportretten: programma’s waarin een spotlight wordt gericht op één componist. Deze keer heeft Christina Viola Oorebeek op ons verzoek het programma Streamlines samengesteld met nieuwe en oudere stukken van haar hand. De Amerikaans-Nederlandse componiste studeerde in Los Angeles aan de Ravi Shankarschool waar ze zich bekwaamde in Indiase muziek. In San Francisco zong ze in een rockband rond thé Summer of Love. Later belandde ze in Amsterdam waar ze besloot dat ‘autonome muziek’ haar leidraad moest worden. Begrijpelijk dat haar muzikale invloeden pluriform zijn. Een continue ont-dekken en uit-vinden is haar ideaal. In het Van Abbemuseum voeren slagwerker Arnold Marinissen, klaveciniste Goska Isphording, gambiste Karin Preslmayr, blokfluitist Jeremias Schwarzer en violiste Jellantsje de Vries haar muziek uit.
Christina Viola Oorebeek Streamlines I voor vioolsolo en electronica (2011) wp
Jellantsje de Vries, viool
Christina Viola Oorebeek EDGES for solo percussion with amplified Plexiphone and electronics.
Arnold Marinissen, percussie
Salvatore Sciarrino Caprices voor vioolsolo (1976)
nr. 2 Andante
nr. 3 Assai agitato
Jellantsje de Vries, viool
Christina Viola Oorebeek Greca’s (2011)wp
voor blokfluiten, viola da gamba en clavecimbel
Roentgen Connection
Jeremias Scwarzer, blokluiten
Karin Preslmayr, viola da gamba
Goska Isphording, clavecimbel
In het programma Eurazië, waarin de sfeer zich bevindt tussen het aardse, het organische en totale verstilling, gaat Agartha opnieuw op zoek naar de intense beleving waar deze culturen elkaar treffen en in elkaar versmelten. Met een oorverdovende intensiteit balanceren de composities tussen stilte en absolute eenvoud.
Het concert begint met een compositie van de gevierde Russische componiste Sofia Gubaidulina. Zij is net 80 geworden en wordt in de bloemetjes gezet met haar “De Profundis” voor bajan solo. De bajan, de Russische versie van de bij ons gekende knopaccordeon, is het instrument bij uitstek dat de ziel beroert en kent zijn oorsprong in de Russische volkscultuur, op de scheidingslijn tussen de Oosterse en de Westerse cultuur.
Met de zwanen van Yuji Takahashi belandt Agartha bij de Dhammapada, als het ware het spirituele testament van de Boeddha.
Het werk van de Zuid-Koreaanse Ji Sun Yang werd in 2010 voor Agartha expliciet voor dit programma geschreven. De titel is een samentrekking van twee Chinese tekens en betekent zoveel als “Geduld”. Zij gaat op zoek naar haar balans tussen de Westerse cultuur en haar traditionele Oosterse achtergrond.
Het programma eindigt met het duo “Two Hands” van Ken Ueno, dat ondanks het langzame karakter, zijn eenvoud en het gebruik van niet-muzikale instrumenten een bijzonder energieke sfeer oproept.
Al meer dan tien jaar is de Rockacademie de plaats voor opleiding, ontwikkeling en presentatie van muziektalent. Music Lab is het creatieve hart van de Rockacademie. Vanavond zie je in 013 Poppodium de eerste serie showcases van studiejaar 2011-2012. Uitgevoerd door de getalenteerde muziekstudenten van de Rockacademie. Met speciale begeleiding en presentatieavonden in 013 werken onze talenten aan een mooie, muzikale toekomst.
Al meer dan tien jaar is de Rockacademie de plaats voor opleiding, ontwikkeling en presentatie van muziektalent. Music Lab is het creatieve hart van de Rockacademie. Vanavond zie je in 013 Poppodium de tweede serie showcases van studiejaar 2011-2012. Uitgevoerd door de getalenteerde muziekstudenten van de Rockacademie. Met speciale begeleiding en presentatieavonden in 013 werken onze talenten aan een mooie, muzikale toekomst.
Programma
Dinsdag 12 juni Ella Médit - Hanneke - Thomas - Astér - WJMWDJHB - Kat Ya - In La’Kech
Donderdag 14 juni Lula Moirae - To Twelve - Sillo - Sedproject - Caruso
Hier is de playlist waar je alle optredens kan bekijken…
More info: Fontys Rockacademie Locatie: Live from 013 Popcentrum, Veemarktstraat 44 Tilburg.
Het POW Ensemble presenteert zijn nieuwe avontuurlijke programma voor klavecimbel en live elektronica/ computers. Met nieuwe stukken van o.a. KarlHeinz Essl, Àngel Faraldo, Luc Houtkamp, Chad Langford, Wouter Snoei, Jorrit Tamminga en Lucas Wiegerink.
Je hoort het volgende: een groovende spijkerbak, een toetsentrio, een radio-drama, een erotisch gedicht uit de oudheid, een echo van Sweelinck, een klavecimbel wiens toetsen niet worden aangeraakt maar wel dronesproduceert, een barokconcert compleet met vrije cadenza – en nog veel meer.
Zo creëert componist Wouter Snoei een nieuwe klankwereld achter het klavecimbel, die alleen met elektronische middelen kan worden ontsloten. Daarentegen heeft componist Jorrit Tamminga zijn stuk heel toepasselijk “Lilleke Spiekerbak” genoemd, de Zeeuwse term waarmee zijn vader (beiaardier) het klavecimbel graag – enigszins denigrerend – betitelde. Tamminga herstelt het instrument in ere door alle facetten van het typerende geluid te benutten met behulp van elektronische vervormingen, en laat hetgrooven en swingen dat het een lust is. De Oostenrijkse componist Essl benadert het klavecimbel diametraal anders: er wordt geen toets aangeraakt, behalve aan het eind, maar vooral snaren die drone-achtige klanken produceren. Het stuk is een antithese op de typische klavecimbelklank, de “spiekerbak”. Luc Houtkamp schreef een barokconcert waarin een authentieke cadenza verwerkt is. En zo is elk nieuw stuk een groot avontuur! POW Ensemble maakt 21e eeuwse “steampunk barok”
De wereld van dak- en thuislozen Hoe komt een mens zo ver dat hij dak- of thuisloos raakt? Omdat iemand lui, dom of slecht is? Of kan het iedereen overkomen? Deze vooroordelen worden uitvergroot in de voorstelling ‘Straatmonologen’, die u een intieme kijk geeft in de strijd van dak- en thuislozen. Cliënten uit de maatschappelijke opvang vertellen hun eigen verhaal; aangrijpend, ongecensureerd en hier en daar heel dichtbij.
Door de straatmonologen als een theaterstuk te brengen proberen stichting Neos (maatschappelijke opvang Eindhoven), Parktheater Eindhoven en een aantal artiesten onder wie Theo Maassen, Tigre Blanco, Denvis, Bertus Borgers, Peter Faber en Geert Chatrou, aandacht hiervoor te vragen. Van een straatmonoloog naar dialoog op basis van begrip en respect.
Locatie: Parktheater, Eindhoven
More info: Neos site
OpenWebcast.nl is een platform dat zich richt op het live uitzenden en registreren van de cultuur van de stad. Muziek, symposia, theater, lezingen, debat, techniek, festivals, kortom 'dat' wat de stad doet leven!
Live & on demand!
Een greep uit de locaties: Eindhoven, Tilburg, Breda, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Den Bosch...
Voor meer info over livestreaming en de OpenWebcast video services:
Contact: Info@OpenWebcast.nl
tel: 040 281 0862 / 06 4872 4413